Heidi Kruize – met aandacht voor de ander
Drie schepjes koffie met een hoopje erop, een kaars aan en in alle vroegte en stilte de aanstaande dag aanschouwen. ‘Dan ben ik intens gelukkig’ zegt Heidi. Ze wordt wakker zonder wekker en weet heel goed wat ze nodig heeft om met energie haar werk te kunnen doen.
Rust is er nodig. En regelmatig is dit ook een thema bij haar klanten: het ontbreken van rust, het verlangen naar rust, het gevoel dat je leven eigenlijk te vol is. Heidi vertelt over de eilandjes van rust die ze zelf inbouwt. Lege tijd. En dan wel zien wat je daarmee wilt doen. Het is voor haar essentieel om stevig te blijven staan.
Dat stevig staan begint al met een solide basis in de Groningse grond. Ze groeit op in een gezin waar uiteraard die Groningse nuchterheid op het menu staat, maar ook echte warmte en liefde. Ze leert er aandacht voor de ander te hebben en niet op buitenkant af te gaan.
Het dorp telt zo’n 2.000 inwoners en is uiteindelijk wat te klein voor de sterke vleugels van Heidi. Na een wilde Groningse studententijd verhuist ze naar Amsterdam en settelt later in Haarlem. Regelmatig stapt ze nog op de trein naar het noorden voor een paar dagen Groningen, terug naar het ouderlijk huis. Ze logeert in de slaapkamer waar ze als meisje ook sliep en tapt de vertraging af die ze zo heeft meegekregen van haar ouders. Niet te snel willen leven, het zit in het DNA.
Zo nu en dan ook wat afstand nemen van social media. Minder online zijn. Maar misschien is ze er juist wel meer, tijdens het minder. Meer bij zichzelf, meer bij die Groningse wortels en de Haarlemse vleugels. Meer bij die kaars en de kinderen.
De aandacht voor anderen en het kijken naar de binnenkant kan ze in Amsterdam volop inzetten in haar werk als journalist voor tijdschriften als Viva en JAN. Met de human interest producties die ze maakt gaat het over goede vragen stellen en goede gesprekken voeren. En dat is Heidi op het lijf geschreven, want oppervlakkige gesprekken – dat is niet voor haar. Een laagje dieper graag.
Ze besluit dan een coachopleiding te gaan volgen bij NONONS en ontwikkelt de One Day Magic. Ze ziet het als haar missie om het laagdrempelig voor mensen te maken om hulp in te schakelen als je vastloopt, of het nu om kleine of wat complexere zaken gaat. Bij de One Day Magic geen ellenlange praatsessies, maar in één dag tot de kern komen en concrete stappen formuleren om je doel te bereiken. Mensen zijn vaak met veel verschillende dingen bezig en willen op allerlei vlakken iets veranderen of verbeteren, ziet Heidi. Kom je bij haar, dan stel je één doel. Diepgang door eenvoud – dat is haar kracht.
Ze houdt je tijdens de sessie wel bij de les: ‘Ik wil even terug naar het doel wat je gesteld hebt.’ Al het andere mag even geparkeerd en secuur en empathisch vraagt ze door totdat je bij de kern komt. Die kern die je soms zelf nog niet zo helder hebt, maar waar je samen wel aanbeland.
Haar eilandjes van rust gaan hand in hand met die andere eilandjes. Die kant van speciaalbiertjes op vrijdagmiddag in ‘haar’ kroegje. Een groot feest organiseren voor vrienden. Of die kant van hardloopschoenen meenemen op vakantie en de beste willen zijn in de sportschool. Super fanatiek en niet te stoppen. Behalve als ze tijdens het hardlopen die dakloze man ziet staan bij een altaartje in het park. Hij oogt triest, Heidi praat even met hem en bekommert zich om hem. ‘Iedereen telt mee, ook mensen die pech hebben in het leven.’ Precies dit wil ze haar tienerkinderen ook meegeven en ze neemt ze mee naar een opvang in Amsterdam. Met het hele gezin koken ze daar een enorme pan pasta voor vijftig daklozen.
En dan nog de doelgroep van middelbare scholieren: ze hebben een speciaal plekje in haar hart. Zo tussen de twaalf en achttien jaar wordt er aardig wat van je verwacht, ziet Heidi. En als het in de klas dan even niet gaat, kunnen ze bij haar terecht om even stoom te blazen. Twee dagen per week is Heidi op de middelbare school waar ze werkt beschikbaar voor deze leerlingen. Samen kijken ze wat er nu werkelijk speelt en hoe weer verder te gaan. Veel komt samen in deze baan: ruimte creëren, luisteren, verbinden en de ander in zijn kracht zetten.
Heidi Kruize. Deze vrouw heeft de gave om bergen te verzetten en tussen die bergen in ontzettend stil te staan. Doorprikken tot jouw kern, maar ook weer niet te diep. Pragmatisch en gericht op haalbare veranderingen. Zodat de magic na die One Day nog steeds zichtbaar is!
Geschreven door Susanne Kobus